Tjälknöl!

Jägare som man är så är ju tjälknölen ett måste i juletid. Så skogens konung smakar dessutom väldigt gott. Fransyska är den ultimata stycknings detaljen till detta, men även saltrulle , ytterlår eller rostbiff går bra. I mitt fall så blev det en fransyska på ca 1.5 kg. Den lades i ugnen fryst på ca 80 grader ! Jag använder alltid stektermometer för att det ska bli perfekt , denna stek tog nästan 7 timmar i ugnen. Jag föredrar närmare 70 grader som kött temperatur men man kan ha från 65 grader . Under tiden förbereder jag marinaden , mitt grund recept är en liter vatten en dl salt en halv dl socker, sen tar man lite vad man har,, en skvätt vin , ett mörkt öl, någon vitlöksklyfta, 10-15 enbär, färsk eller torkade kryddor, jag tog timjan och basilika, kryddorna läggs i efter lagen kokat upp. När steken är klar lägger man i den varm i den kylda lagen. 4-5 timmar , sen upp med den färdiga tjälknölen som torkas och skär tunna härliga skivor.