Älg i lergryta

(null)

(null)


I går plockade jag fram min gamla Römertopf kopia. Den har stått där i minst 20 år och samlat damm. Tror det var på -80 talet som lergrytor hade sin glans dagar . På den tiden hade jag två stycken , en till kött, kyckling , och den andra till fisk . För er som inte vet så är det en lergryta med lock som man lägger i vatten ca 10-15 minuter före användning. Detta gör att det ni tillagar ångkokas och alla nyttiga ämnen stannar kvar i maten. Men i alla fall så tinade jag upp ett paket älgkött. Putsade tärnade och brynte i stekpannan . Sen ner i lergrytan tillsammans med charlottenlök , vitlök, champinjoner , syltlök, morötter , en palsternacka , en bit rotselleri , lagerblad , två oxbuljong tärningar två dec vatten , 6-7 krossade enbär , färsk timjan , torkad rosmarin ,lite peppar och salt . Sen in i kall ugn 200g ca 1 1/2 timme . Jag kör varmluft och tog 1 timme i ugnen . Hade under dagen förberett inläggning av snittgurka med en touch av chili . Kokade potatis morötter och palsternackor . När grytan var klar ut ur ugnen smaka av, tillför kryddor om något saknas . I med grädde och redning . Kör sen ca 5 min till i ugnen . Ta ut och låt det svalna något  i ca 30 minuter . Serveras med rotfrukterna snittgurka och gelé .  (null)